I en del kommuner behövde man tidigare ha bygglov för att placera båten på den egna tomten. Villaägarnas Riksförbund lyckades ändra regelverket genom hårt lobbyarbete. Sedan Januari 2017 behöver du numera inte ha något bygglov (i någon kommun) för att ställa upp en båt på tomten. För att ställa upp båten permanent kan du dock behöva ett bygglov så kontrollera med din kommun om vad som gäller.

Det finns många fördelar med att ställa upp båten för vinterförvaring på din båtklubb eller varv. Du har båtkunniga och erfarna människor runt omkring dig när du behöver rådgivning och tips. Bevakning brukar ingå i priset för vinterförvaring vilket minskar risken för stöld. Fler och fler båtägare föredrar dock att vinterförvara båten på den egna tomten. Det är betydligt billigare och det är smidigare att kunna arbeta på båtens underhåll när den är bredvid bostaden. För att förvara båten på tomten gäller det att kontrollera vilka regler som gäller först.

För att vinterförvara en båt på den egna tomten utan att behöva bygglov krävs att det finns ett hus eller fritidshus på tomten sedan tidigare. Samma gäller för mark som arrenderats. Båten får inte användas som gäststuga eller bostad när den är uppställd. Det går bra att vinterförvara upp till två fritidsbåtar (gäller även husbil samt husvagn) bredvid en- eller tvåbostadshus.

När vintern kommer med kraftiga snöfall krävs underhåll av vägar och gångvägar. Du kan hitta allt du behöver för vägunderhåll plus mycket mer hos https://kellfri.se som har ett brett utbud av exempelvis snöplogar (schaktblad och snöblad) för både traktorer och ATV. För halkbekämpning finns även sandspridare för hand, för ATV eller traktor.

Det finns några krav gällande båtförsäkringen som måste uppfyllas vid uppställning på egen tomt. Givetvis gäller de normala kraven på aktsamhet. En båttrailer ska vara låst med ett godkänt lås. Montera av båtmotorer (som är begärligt stöldgods) för förvaring i en låst byggnad över vintern. Lös elektronisk utrusning ska inte lämnas kvar på båten. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller eftersom kraven kan variera något mellan olika bolag. För dig som tänker vinterförvara din båt på en båttrailer är det fördelaktigt att palla upp vagnen efter du tagit bort hjulen. När så skett anses trailern vara en båtvagga och behöver inte något lås för att försäkringen ska gälla. En annan fördel är att du sparar på däcken på din båttrailer som inte behöver stå med tung belastning under längre tid. Var noga med att de stöttor och bockar som du använder kommer att klara båtens vikt och är i gott skick.

Ett bra tips är att tvätta hela båten vid upptagning. Kom ihåg det är olagligt att spola båtens skrov om den är bottenmålad och du bör inte heller använda rengöringsmedel. Kontrollera att båtens batterier är fulladdade och se till att underhållsladda dem regelbundet under vintern. Skydda kabelskorna från oxidering med fuktskyddande spray. Det är viktigt att luften kan cirkulera i båten under vintern för att undvika mögel, så se till att båtens täckning inte är för tät. Undvik mögel i båten genom att torka rent överallt samt placera torrbollar i motorrummet samt kabinen.