Att välja rätt färg när det är dags att måla och lacka om din båt är en viktig beslutspunkt för varje båtägare. Det finns en rad faktorer att överväga, och det är viktigt att förstå att valet av färgtyp inte kan behandlas på samma sätt som när man målar väggar i ett hus. Väggfärg, som används inomhus, är inte lämplig för att täcka båtens exteriör.

Olika färgtyper i och på båten

När du målar om båten behöver du en speciell båtfärg som är utformad för att tåla de hårda förhållandena på vattnet. Väggfärg saknar de nödvändiga egenskaperna för att skydda båtens yta eller botten mot saltvatten, UV-strålning, vind och väder. Båtfärg är särskilt utformad för att vara hållbar och motstå korrosion samt att ge båten en estetiskt tilltalande finish. Så även om du kanske har några burkar väggfärg kvar i garaget, är det inte ett lämpligt val för din båts ytbehandling.

Däremot, när det kommer till målning inne i båten, kan det vara mer flexibelt. I vissa områden inuti båten, där ytan inte utsätts för de hårda yttre elementen, kan du använda vanlig väggfärg om så önskas. Det kan vara ett ekonomiskt och praktiskt alternativ för att fräscha upp inredningen och ge den en personlig touch.