Har du äntligen skaffat dig din drömbåt? Är det första gången du äger en båt är det extra viktigt att du lär dig allt som gäller vid ett båtägande. En av de viktigaste sakerna är försäkring. Precis som när du köper och äger en bil, eller ett annat fordon, kan det vara väldigt smart att skaffa en bra båtförsäkring. Men vilken ska du välja? Vad kostar det? Det finns en hel del frågor i samband med att välja den rätta försäkringen.

För att göra det lite lättare kommer här lite grundläggande information om vad du bör tänka på när du ska teckna en båtförsäkring. Det finns även en hel del information och hjälp du kan hitta på nätet. Du kan även prata med andra båtägare om hur de valde sin båtförsäkring, ifall de är villiga att svara på den frågan.

Jämföra försäkringar

Ett bra sätt att hitta den rätta försäkringen för dig och ditt fordon är att jämföra olika försäkringar. Du kan göra detta på samma sätt som när du jämför bilförsäkring för att hitta den bästa. Men det är inte bara att fylla i lite information och välja den bästa du ser. Du måste först veta vilket behov du har för att avgöra vilken försäkring som passar bäst.

För att göra det lättare att välja den rätta försäkringen bör du först svara på dessa frågor:

 • Vad är båten, motorn och ekipaget värt?
 • Är din båt ny eller gammal, begagnad eller inte?
 • Hur ofta och under vilken årstid kommer du använda din båt?
 • Kommer du använda båten i ett företag eller endast privat?
 • Är det en fritidsbåt du äger eller en entusiastbåt, till exempel en racerbåt, powerbåt eller en äldre träbåt?
 • Hur och var förvarar du båten på sommaren och på vintern?
 • Hur snabbt går din båt?
 • Vilken motorstyrka har din båt?
 • Har du stöldskydd på din båt?
 • Kommer du förvara personlig egendom på båten, och i så fall hur mycket?
 • Hur mycket är du okej att betala för båtförsäkringen?

När du har svar på dessa frågor kommer det förhoppningsvis bli lättare att hitta den försäkring som passar dig bäst.

Du har ingen skyldighet

Du har egentligen ingen skyldighet att välja båtförsäkring för att få använda den. För bilförsäkring är det lag att du har minst en trafikförsäkring, för båtar är det lite annorlunda. Men trots detta rekommenderas det att du försäkrar din båt, speciellt om du köper en större båt för flera tusen kronor.

Försäkringen kan nämligen skydda dig ifall du skulle råka ut för en olycka, eller om båten skulle bli stulen. I vissa fall kan en försäkring även ge dig lite ersättning ifall någonting skulle gå sönder. Men all denna informationen är någonting du bör läsa om innan du tecknar en försäkring. Ett sista tips vi vill ge dig är att kolla ifall något av de försäkringsbolagen du redan har försäkring hos erbjuder en för din båt. Det kan ibland bli lite billigare ifall du tecknar flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag.