Efter valet av båt finns det ytterligare grejer att fundera över och en av dessa saker är val av båtplats. Många har möjlighet att förvara sin båt vid sommarstället eller föräldrarnas sommarställen men de som inte har den möjligheten bör man skaffa en båtplats.

En båtplats innebär att man hyr en plats för sin båt vid en brygga i en båtklubb. Detta innebär att man under sommarsäsongen får ha sin båt parkerad där. En båtplats är precis som en förhyrd parkeringsplats för bilar. Säsongen räknas från och med april till oktober och under denna tid kan man ha sin båt vid den plats man hyr, när man inte använder båten.

Att hyra en båtplats är inte bara bekvämt men också mycket tryggare. Det sker många stölder och båtklubbar och marinor är alltid väldigt övervakade och därmed kan man undvika sådana tråkigheter. Det gäller bara att fundera över vart man skulle vilja ha en båtplats och ansöka för att se om det finns några lediga platser eller om man behöver stå i kö för att få en plats.

Många klubbar och marinor kan ha väntetid på sina platser om de är populära, därför gäller det att kolla upp vilka klubbar som finns tillgängliga i god tid. Det gäller speciellt om man vill ha en båtplats så nära sig som möjligt.

Vinterförvaring

Förutom att man behöver ha en trygg båtplats behöver man även ha någonstans att förvara sin båt under höst och vintern. Många kan även ha plats för detta hemma, vid sommarstället eller hos föräldrar. Men de som inte har den möjligheten att förvara båten hos sig eller någon närstående behöver ha en vinterförvaring för båten.

Precis som båtplatser finns det även ”garage” för båtar där man tryggt och enkelt kan förvara sin båt under vinterhalvåret. Även dessa platser är bevakade och därför också trygga för att slippa stölder, sabotage eller liknande. Även många båtklubbar och marinor kan erbjuda den här typen av platser, vilket gör att man kan slippa transportera båten inför varje säsong.

Men har man inte möjlighet att hyra en sådan plats vid båtklubben och behöver transportera båten inför varje säsong, så kan det vara bekvämt att hitta en förvaringsplats så nära bryggplatsen som möjligt. Det underlättar naturligtvis transporterna väldigt mycket.