Många drömmer om att skaffa sig en båt. En båt är perfekt för att avnjuta varma och härliga sommardagar. Men innan man skaffar en båt finns det en del saker att fundera över.

Det är viktigt att fundera över vilken typ av båt man är ute efter och vad syftet med båten kommer att vara. Vill man segla runt, åka motorbåt eller ha en stor eller liten båt?

Ska man åka runt på semester med hela familjen bör man skaffa sig en större båt. Men vill man endast kunna åka korta sträckor och inte har planer på övernattningar, kan en liten båt att vara mer passande.

Valet av båt kan också bero på hur mycket tid man vill lägga på att sköta om båten och hur mycket jobb man är villig att göra.

Skillnaden mellan motorbåt och segelbåt

Beroende på om man vill ha en båt för långa havsturer eller kortare dagsturer beror valet av båt på vilket syfte man har tänkt att ha sin båt till.

En motorbåt kan vara enklare att underhålla och sköta om men den har också nackdelar lika mycket om den har fördelar.

Vill man åka på kortare turer och inte ha övernattningar på båten kan en motorbåt vara ett bra alternativ. En motorbåt kräver inte heller mycket vana eller utbildning och därför kan den här typen av båt vara mer hanterbar.

Däremot kan det bli kostsamt med en motorbåt om man vill åka längre sträckor än kortare turer då båten går på bränsle och bränsle självklart kan vara dyrt.

Är man mer intresserad av att njuta av långa turer till havs och vill ha möjlighet till längre övernattningar och turer är en segelbåt ett mycket bättre val.

En segelbåt kostar inte lika mycket när man vill åka runt till havs och njuta av en längre tur då den inte går på bränsle. Men däremot kräver en segelbåt att man har mer sjövana och utbildning inom båtar.

En segelbåt kan också innebära mer underhåll och pyssel och det är viktigt att man är beredd på att den kan vara lite svårare att hantera. Det är också avgörande att komma ihåg att båten styrs och rör sig av manuellt arbete. Besättningen (man själv) är i stort sett motorn på denna typ av båt.

Kan man inte riktigt bestämma sig och vill ha lite av båda världarna kan man istället välja en motorseglare. Den här typen av båt är en blandning mellan dessa två, vilket gör den lättare att hantera. Båten har både motor och segel och gör det därför möjligt för ägaren att välja vilket de vill åka med. Och med den här typen av båt kan man ju både njuta av längre och kortare turer om man så skulle vilja.