Att få njuta av varma och soliga vår- och sommardagar till havs är något helt fantastiskt. Man får njuta av natur, väder och ofta även trevligt sällskap. Därför drömmer många om att skaffa en egen båt. När det är dags att skaffa båt finns det några saker man bör ha i åtanke.

Att äga en båt kan vara mer kostsamt än man tror, därför är det viktigt att ta reda på alla olika kostnader innan man gör en investering. Förutom kostnaden av att köpa själva båten, kostar även underhåll, försäkringen och båtplatsen.

Precis som en bil krävs det även att en båt är försäkrad för att den ska kunna köras. Förutom försäkringskostnaden så har man även en kostnad för en båtplats vid den hamn man vill ha båten på. Och inte nog med detta så behöver man även att skaffa sig en garageplats till båten under vintern då båten inte används.

Detta kan vara väldigt kostsamt då både båtplatsen och garaget kan kosta en del i månaden.

Så finansierar du båten

När man ska köpa en bil, motorcykel eller elbil kan man använda sig av leasing för att det ska kosta mindre och för att man ska ha råd med köpet.

Men tyvärr kan man inte leasa en båt, däremot kan man hyra en båt under en kortare tid.

Vill man köpa en båt och inte riktigt har pengarna för att investera på plats kan man istället vända sig till olika banker och långivare för att ta ett lån för att betala båten.

Man kan även få hjälp av de firmor som säljer båtar då de ofta har ett samarbete med banker, för att kunna lösa en avbetalningsplan för båten. Då kan man betala av båten i lugn och ro, och när betalningstiden är över äger man båten!